PGB

Wie een rolstoel of een ander hulpmiddel aanvraagt bij de gemeentelijke Wmo-afdeling krijgt te maken met een standaardpakket. Een pakket dat door de gemeente veelal zwaar is uitonderhandeld met een beperkt aantal leveranciers. Maar wat nou als je je oog op een ander – voor jou beter – product helpt laten vallen? Een product dat de gemeente je in eerste instantie niet aanbiedt omdat het niet in het standaardpakket zit?

Binnen de WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kan je voor de verstrekking van hulpmiddelen waaronder ADL rolstoelen kiezen voor een PGB, een persoonsgebonden budget. In tegenstelling tot de gebruikelijke verstrekkingen in natura, kan je dus kiezen voor een budget om daarmee zelf een hulpmiddel aan te schaffen en naar eigen inzicht kiezen waar en welke rolstoel je aanschaft. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden van en voorwaarden bij het aanvragen van een PGB.

Wmo-powerkaart

De Wmo-Powerkaart schetst in heldere en begrijpelijke taal twee krachtige wetsartikelen die de Wmo-cliënt ten dienste staan. Dat zijn artikel 2.3.6 van de Wmo, dat het recht op een persoonsgebonden budget regelt, en artikel 2.3.2, dat je het recht geeft je eigen indicatie te schrijven in een zogeheten persoonlijk plan. De gemeente is verplicht naar dat plan te kijken.

De felgekleurde groene kaart is een intitiatief van Support Magazine, tijdschrift voor mensen met een lichamelijke beperking. Uitgever Ad van Gaalen: “De kaart is bedoeld voor mensen die graag hun eigen boontjes doppen. Ze kunnen, met de wet in de hand, een aanspraak maken op hun eigen keuzevrijheid. Het is een beetje zoals het rollende Tweede Kamerlid Otwin van Dijk laatst in ons blad zei: ‘Je moet soms de blaren op je tong lullen om buiten het standaardpakket om te gaan, maar het lúkt je wel. Gebruikers hebben meer rechten en bevoegdheden dan ze zelf denken. Empowerment van de Wmo-cliënt is dus belangrijk’.”

Van Gaalen vervolgt: “Met deze kaart willen wij die empowerment stimuleren. Gebruikers kunnen de kaart gebruiken als reminder, of zonodig onder de neus van de Wmo-ambtenaar houden om hem te overtuigen van hun recht op een persoonsgebonden budget. Niet om hem aan te vallen of te bekritiseren, maar om hem te helpen zijn cliënt van een passend hulpmiddel te voorzien. Dat is zijn wettelijk verplicht doel. Dat staat in de Wmo. Daarom is de kaart groen, en niet rood.”

Lees meer hierover op Support Magazine Wmo tools

Voor meer informatie over het PGB kan je ook terecht op de website van Per Saldo, vereniging van en voor mensen met een persoonsgebonden budget.

Double Performance PGB pakket

Double Performance biedt een totaalpakket voor het traject van aanvraag tot en met levering en onderhoud van je rolstoel:

• Analyse en inventarisatie
• Advisering
• Passing
• Gespecificeerde offerte
• Levering en afpassing
• Service en onderhoud

Analyse en inventarisatie

Om tot een goede keuze van de rolstoel te komen is het belangrijk een analyse te maken van de lichamelijke beperkingen en het gebruik van de rolstoel. Vervolgens worden de persoonlijke behoeften en wensen geïnventariseerd.

Advisering

De analyse en inventarisatie vormen de basis om vervolgens de keuzes te maken in framemodel en framemateriaal en in detail, keuzes te maken in de specificaties zoals soort kussen, kledingbeschermers, achterwielen, voorwielen, kleur etc. De technisch ergonomisch adviseurs van Double Performance helpen en adviseren je hierbij.

Passing

Nu alle gegevens kompleet zijn worden door dezelfde technisch ergonomisch adviseur de benodigde maten opgemeten om jouw ‘one off’, op maat gebouwde rolstoel te kunnen bouwen naar jouw functionele mogelijkheden en persoonlijke wensen.

Gespecificeerde offerte

Op basis van de ingevulde maatformulieren wordt een offerte gemaakt met een specificatie van de gemaakte keuzes, uitvoering en prijzen. Waar nodig onderbouwd met een toelichting. De offerte kan naar de gemeente worden gestuurd om de hoogte van het budget definitief vast te stellen. Hierna kan de rolstoel eenvoudig worden besteld door de offerte getekend terug te sturen.

Levering en afpassing

De levering van de rolstoel vindt plaats in de onze showroom te Moordrecht of indien gewenst op locatie (bijvoorbeeld thuis of op het werk). Ook de levering wordt gedaan door dezelfde technisch ergonomisch adviseur van Double Performance.

Met de levering wordt de stoel ‘afgepast’:
• zit en rugbekleding worden naar jouw lichaamcontouren ingesteld
• fijn afstelling van de plaats van de camberbar (zwaartepunt instelling)
• afstelling van de voetensteun, belangrijk voor stabiliteit en correcte drukverdeling.

Deze ergonomisch afstellingen garanderen een zo laag mogelijke rolweerstand, optimaal draaivermogen, correcte drukverdeling en adequate aandrijving.

Service en onderhoud

Double Performance heeft bewust de keuze gemaakt om alleen High Performance rolstoelen te leveren; rolstoelen bestaande uit maximaal 3 frame modulen. High Performance rolstoelen staan garant voor een hoge performance door het lichtgewicht, stijf en sterk frame. Hierdoor hebben deze rolstoelen een zeer lange levensduur en minimaal onderhoud.

Natuurlijk zijn er onderdelen aan de rolstoel die aan slijtage onderhevig zijn zoals de voorwielen, banden en lagers en in mindere mate het kussen en de zit- en rugbekleding. Afhankelijk van de wijze hoe de gemeente met de kosten van dergelijk onderhoud omgaat en afhankelijk van je eigen mogelijkheden zijn er diverse manieren mogelijk om dit onderhoud uit te voeren of te laten uitvoeren, al dan niet gevat in een onderhoudscontract. Informeer naar de mogelijkheden.

Heeft u vragen of opmerkingen, wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel ons, telefoon 0182-573833 of vul onderstaand formulier in.

* Ik heb de privacyverklaring gelezen en geef Double Performance toestemming om de ingevulde gegevens te bewaren.

Alle velden met een * zijn verplicht.